En guide til et ryddigere liv med KonMari- metoden

Har du noen gang ryddet som en gal, kun for å oppleve at kontoret eller hjemmet ditt blir rotete igjen på kort tid? Da er vi fler. Med KonMari- metoden kan du komme ut fra rot en gang for alle.

Siden Marie Kondo var 5 år gammel har hun vært interessert i å rydde og organisere. Da hun ble 15 år gammel begynte hun å studere kunsten å rydde seriøst. I dag eier hun et konsulentbyrå i Tokyo hvor hun bruker KonMari-metoden for å hjelpe folk til å forvandle sine hjem til fredelige og inspirerende rom å være i. Det tok henne mye prøving og feiling, som hun deler i sine bøker.

Spark Joy Marie Kondo Review Iga Berry Lifestyle blogger The life changing magic of tidying

Kondo mener at du kun skal beholde de tingene som gir deg glede, alt annet skal bort. I KonMari- metoden skal også alle ting ha sin faste plass og alle ting i samme kategori skal lagres sammen. Dersom du legger alle ting på plass igjen etter å ha brukt dem, vil du aldri få det rotete igjen.


 

Slik går du frem:

-Rydd alt på en gang

Har du noen gang tenkt «Det er bedre å rydde litt hver dag» ? da er du ikke alene. Rydde litt etter litt virker aldri, det blir fort rotete igjen, mener Marie Kando. Kondo mener vi lurer oss selv til å tro at vi ryddet ordentlig, men egentlig har vi bare sortert og lagret tingene.

Etter å ha gjennomført KonMari – metoden som for de fleste tar ca. 6 måneder lover hun deg at du aldri trenger å rydde mer.

-Kast/ gi bort

Kast eller gi bort til loppemarked av ting du ikke trenger. Kondo mener at du skal beholde de tingene som gir deg glede, alt annet skal bort.

-Rydd etter kategorier ikke etter rom for rom

«Det lønner seg å rydde ett rom av gangen» har vi hørt mange ganger. I følge Kondo så er det feil tankemåte.  Start først med klær ( inkluder vesker og sko), bøker, papirer, diverse gjenstander og sentimentale gjenstander. Dersom man benytter seg av denne rekkefølgen, vil prosessen gå raskt, og man vil se tydelige resultater overraskende kjapt. Fordi man kun beholder tingene man virkelig er glad i, vil man attpåtil merke at energien og gleden stiger.

-Finn en plass til alt

Etter å ha blitt kvitt med alt som ikke trengs er det på tide med å organiserer og finne flass til tingene. Hvis ting ikke har en fast plas øker nemlig sjansen for rot.

Ved å gjøre dette får man større oversikt over det man har, og dermed kjøper man også mindre fordi du har god oversikt over hva du faktisk har. I følge Kondo skal man ikke ha flere ting enn man har oversikt over, for ting kan lett bli liggende i et mørkt skap og bli glemt.

 


Brett klærne riktig og spar lagringsplass

Bilder fra https://konmari.com

Klesvasken er unnagjort og klærne skal legges vekk. Det er nettopp her de fleste får trøbbel. Kondo nevner i boka si: «Når du først mestrer bretteteknikken, vil du finne glede i å gjøre det hver dag, og jeg kan garantere at du vil se på det som en praktisk ferdighet du kan ta med deg resten av livet. Sannheten er at det er et stort tap å leve resten av livet uten å vite hvordan man bretter klær.» Her er noen av Kondos bretteteknikker fra boka hennes » Spark Joy».

folding1.jpg

Når du har funnet riktig plass til tingene er Kondos tips å lagre tingene vertikalt, for da vil man oppdage når tingene begynner å hope seg opp. Selv bretter hun tøy og sabler det på høykant i skuffene.

folding2.jpg

KonMari- metoden er ikke enkelt en rekke regler som omhandler hvordan man sorterer, organiserer og setter ting til side. Metoden er en guide til hvordan man finner den rette tenkemåten for å skape orden i eget liv og generelt bli en ryddigere person. Ved å få orden på og system i eget hjem, får man også orden på livets øvrige områder, inkludert fortiden. Resultatet er at man blir oppmerksom på hva du trenger og ikke trenger i livet sitt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: